Följande information är hämtad från ”Räddningstjänsten StorGöteborgs” hemsida:
Vad ska jag tänka på när jag tänder levande ljus?
- Placera ljuset säkert
Ta bort lättantändliga föremål som tidningar i närheten av ett tänt ljus och ställ inte ljuset där en gardin kan nå det. Ett ljus ska heller inte ska stå där det är dragigt.
- Rätt ljusstake
Ljusstaken ska tåla värme, vara stabil och inte påverka ljuset på ett negativt sätt. Det är viktigt att ljuset och ljusstaken har samma dimension. Ljusstakar av trä kan ta eld, ljusstakar av glas kan gå sönder, platsljusstakar kan smälta och ljushållare med sugproppar kan ramla ner. En ljusarmatur inte bör vara djupare än att värmeljusets överkant kommer i jämnhöjd med armaturens överkant.
- Placera inte ljus tätt tillsammans
Placera aldrig värmeljus för tätt tillsammans, de kan överhettas och börja brinna. För många ljus tillsammans kan påverka varandra och flamma upp.
- Överhettning
Ljusmassan kan flamma upp om den blir för varm. Ljus som påverkas av yttre värmekällor kan böja sig eller smälta så att de brinner okontrollerat.
- Ljuslyktor
Ljuslyktan ska ha bra ventilation. Vid begränsad ventilation i ljuslyktor bildas brännbara gaser. Vid överhettning kan ljuslyktor spricka och gå sönder.
- Låt inte ljusen brinna ner helt
Ha som vana att alltid släcka ljusen innan de hunnit brinna ner av sig självt.
- Blockljus
Använd inte blockljus i ljuslyktor avsedda för värmeljus. Tänk på att blockljus kan smälta snett och brinnande ljusmassa rinna ut och antända brännbar inredning.
- Blås ut ljuset säkert
När du blåser ut ett ljus kan delar av veken lossna och orsaka en brandrisk. Håll därför din kupade hand bakom lågan när du blåser.
- Lämna aldrig tända ljus
De kan antända gardiner, ljusdekorationer, bordsskivor och annat.
- Somna inte ifrån tända ljus
Inte ens värmeljus.
- Barn och djur
Låt inte barn och ungdomar hantera ljus på egen hand. Husdjur bör inte vara i ett rum med tända ljus.